A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старосільська громада
Рівненська область, Сарненський район

Аналіз надходжень власних доходів місцевих бюджетів ОТГ Рівненщини за І півріччя 2020 року

Дата: 24.07.2020 09:20
Кількість переглядів: 687

 Аналіз надходжень власних доходів місцевих бюджетів ОТГ Рівненщини за І півріччя 2020 року

 Радниця з питань муніципальних фінансів та управління

ULEAD Рівненський регіональний офіс

Програми

ULEAD з Європою / ULEAD with Europe

Ірина Кондратюк

підготувала аналіз виконання бюджетів ОТГ Рівненщини у першому півріччі 2020 року. З 45 ОТГ Рівненської області до уваги бралися 35 громад, які перейшли на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом.

 За I півріччя 2020 року до місцевих бюджетів області надійшло 2701,2 млн грн. У порівнянні з минулим роком надходження збільшилися на 141 млн грн, або на 5,5%.

Зокрема, до бюджетів 32 ОТГ, які мають прямі міжбюджетні відносини у 2019-2020 рр, надійшло 590,1 млн грн, що на 13% більше, ніж у відповідному періоді 2019 р.

Попри труднощі з наповнюваністю місцевих бюджетів внаслідок пандемії 21 ОТГ демонструють зростання доходів у порівнянні з І півріччям 2019 року. Варто зазначити, що майже вдвічі наростила власні ресурси

Малолюбашанська сільська рада

(199,4%), також

Старосільська громада

(142,4%) та

Локницька ОТГ

(137,4%) громади (див. рис. 1. Динаміка надходжень власних доходів місцевих бюджетів ОТГ Рівненщини за І півріччя 2020 р. до відповідного періоду 2019 р.)

 Натомість, 11 громад отримали менше надходжень у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р., зокрема Підлозцівська ОТГ (53,6%).

В абсолютних показниках відображено в таблиці 2. Динаміка надходжень власних доходів місцевих бюджетів ОТГ Рівненщини за І півріччя 2020 р. до відповідного періоду 2019 р.

Якщо говорити про середній показник виконання місцевих бюджетів області (фактичні надходження до запланованих), то він становить 97,3%, по ОТГ – 96,7% (див. рис.3. Відсоток виконання планових показників власних доходів по ОТГ Рівненської області за І півріччя 2020 р).

План з надходжень за І півріччя виконали 14 громад, а деякі з них навіть значно перевищили планові показники. Це такі громади, як Локницька (143,7%) та Степанська (136,7%).

 В абсолютних показниках ці дані відображені на рис. 4. Виконання планових показників власних доходів по ОТГ Рівненської області за І півріччя 2020 р.

 Проте, 21 ОТГ бюджети по надходженнях не виконали (див. рис.5. Невиконання планових показників власних доходів по ОТГ Рівненської області за І півріччя 2020 р). Це пов’язано як з карантинними обмеженнями, так і з іншими факторами.

 Зокрема, під час пандемії частина підприємств перебувала на карантині, частина працівників пішла у відпустку власним коштом, надання “податкових канікул” фізичним та юридичним особам по платі за землю.

Але є й інші причини недонадходження коштів у бюджети ОТГ. В деяких громадах це борги по платі за землю за платниками, які тягнуться з минулих років, зміна нормативно-грошової оцінки землі тощо.

 Задля мінімізації ризиків, що призводять до зменшення надходжень бюджетів громад, потрібно залучати додаткових суб’єктів господарювання, інвесторів на територію громад, співпрацювати з бізнесом, який веде свою діяльність на даній території.

 Разом з тим, значний вплив на виконання місцевих бюджетів матимуть подальші дії держави, пов’язані з протидією пандемії.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь