Старосільська громада
Рівненська область, Сарненський район

ПРАВОВІ НАСЛІДКИ НЕСПЛАТИ ШТРАФУ ЯК ВИДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПОКАРАННЯ

Дата: 24.06.2024 12:14
Кількість переглядів: 145

Одним з видів кримінальних покарань, виконання якого покладено на уповноважені органи з питань пробації, є покарання у виді штрафу.

Штраф - це грошове стягнення, що накладається судом у випадках і у розмірі, встановлених в особливій частині Кримінального кодексу України. Судове рішення про призначення покарання у виді штрафу направляється  для виконання до уповноваженого органу з питань пробації.

Засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання судовим рішенням законної сили і повідомити про це уповноважений орган з питань пробації шляхом пред’явлення документа про сплату штрафу. Якщо засудженому призначено штраф із розстрочкою виплати певними частинами, він зобов’язаний сплачувати штраф у розмірі та строки, що встановлені судовим рішенням. Про сплату відповідної частини штрафу засуджений повідомляє уповноважений орган з питань пробації шляхом пред’явлення документа про сплату відповідної частини штрафу.

У документі про сплату штрафу мають міститися реквізити, які звіряються з реквізитами для сплати штрафу за кримінальними провадженнями (справами), що розміщені на офіційних веб-сайтах місцевих загальних судів.

Якщо засуджений не з’явився до уповноваженого органу з питань пробації та не підтвердив сплату штрафу шляхом пред’явлення документа після закінчення місячного строку від набрання судовим рішенням законної сили, орган пробації надсилає подання  до суду, який виніс судове рішення, для вирішення питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

У разі якщо засуджений під час призначення штрафу з розстрочкою виплати не повідомив уповноважений орган з питань пробації про сплату чергового платежу, через місяць після закінчення строку виплати чергового платежу орган пробації надсилає до суду подання про заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Відповідно до ч. 5 ст. 53 Кримінального кодексу України заміна несплаченої суми штрафу замінюється за рішенням суду виправними та громадськими роботами, якщо сума штрафу не перевищує більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В подальшому, якщо особа, якій замінено штраф на покарання у виді громадських робіт, ухилилася від їх відбування (без поважних на те причин) – притягується до кримінальної відповідальності та карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Таким чином, несплата штрафу в своєму причинно-наслідковому зв’язку у правовому полі може призвести до призначення засудженій особі реальної міри покарання.

 

В. о. начальника Сарненського районного

сектору №2 філії Державної установи

«Центр пробації» у Рівненській області                                                  Сергій БОГДАНЕЦЬ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь