Утримання колодязів та ризики вживання забрудненої води.
Колодязі залишаються основним джерелом питної води для багатьох сільських домогосподарств. Проте якість цієї води значною мірою залежить від правильного утримання джерела. Недотримання санітарних вимог(засмічення території навколо колодязя, потрапляння поверхневих стоків, гниття листя чи сміття поблизу) може призвести до забруднення води мікроорганізмами, нітратами, пестицидами чи важкими металами. Споживання такої води створює ризик виникнення кишкових інфекцій, гепатиту А, нітратного отруєння у дітей. Щоб уникнути небезпеки, необхідно:
- регулярно очищати колодязь від намулу та сміття;
- утримувати територію навколо нього в чистоті, не допускати потрапляння стічних вод;
- забезпечити щільне накриття та огородження;
- не розміщувати поблизу джерела вигрібні ями, туалети, місця для миття транспорту чи худоби;
- здійснювати знезараження води – хлорування або інші дозволені методи – із дотриманням санітарних норм та рекомендацій фахівців;
- проводити лабораторний контроль якості води не рідше одного разу на рік.
У разі виявлення забруднення води слід негайно припинити її використання для пиття і приготування їжі, провести дезінфекцію колодязя та звернутися до територіального управління Держпродспоживслужби для отримання консультацій.
Памятаймо - чиста вода основа здоров’я кожної родини. Дбайливе ставлення до колодязів і своєчасне проведення профілактичних заходів допоможуть запобігти поширенню небезпечних захворювань.
Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сарненського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області
